wat is podcastmanagement

Wat is podcastmanagement?

Wat is podcastmanagement? Podcastmanagement is een aantal activiteiten waarmee je een podcast succesvol maakt en houdt. Een podcastmanager ondersteunt hierbij en neemt deze taken van ondernemers, organisaties en onafhankelijke (indie) podcasters over.

Een podcast maken is veelzijdig. Je kunt ontzettend veel doen om een goede podcast te maken. Hoe meer liefde en aandacht je eraan besteedt, hoe beter de productie en het resultaat wordt.

Maar hoe meer liefde en aandacht, hoe meer tijd en energie het maken van een podcast kost. Podcastmanagement wordt dan een taak die een ondernemer of organisatie er niet bij kan hebben.

Of een taak die zij niet met voldoende aandacht uitvoeren, waardoor zij het potentieel van hun podcast niet volledig benutten. Zonde!

Welke taken vallen onder podcastmanagement?

Je kunt tientallen taken onder podcastmanagement scharen. De 8 meestvoorkomende werkzaamheden vind je hieronder.

Editen

Een podcast editen met een edit-programma. Dit kan variëren van alleen het verbeteren van de audio door bijvoorbeeld achtergrondgeluiden weg te halen.

Het knippen van stiltes, uhm’s en opnieuw gestarte zinnen, ook wel ‘licht editwerk of light editing’ genoemd.

Maar ook volledig monteren van een aflevering. Een podcastmanager knipt stukken weg die niet toevoegen aan het doel van de aflevering of herschikt stukken om het verhaal beter te maken voor de luisteraar.

Dit noemen we ook wel ‘story editing’. Podcast editors zijn hier gespecialiseerd in, maar er zijn podcastmanagers die ook goed kunnen story editen.

Show notes schrijven

De show notes zijn de omschrijving van de aflevering. Het schrijven ervan is een vaak terugkomend onderdeel van podcastmanagement.

Cover artwork maken

De cover artwork, of cover art, is de ‘profielfoto’ van een podcast. Je hebt die nodig om een podcast te kunnen starten. Een podcastmanager weet aan welke voorwaarden de cover art moet voldoen.

Episode artwork, artwork per aflevering maken

Je kunt per aflevering een afbeelding instellen. Dit geeft een professionele uitstraling en is bruikbaar op meerdere plekken, zoals een blog of een socialmedia-post.

Blogs schrijven van afleveringen

Vaak zit er zo veel waarde in een podcastaflevering, dat een podcastmanager hier één of meerdere blogs van kan schrijven. Dit is een taak die mogelijk tijdsintensief is, maar veel kan opleveren doordat een podcaster vindbaarder wordt door gebruik van SEO.

Socialmedia-posts maken

Podcastmanagers maken zowel het beeld als de tekst van socialmedia-posts die bij een aflevering horen. Dit varieert van een eenvoudige aankondiging van een nieuwe aflevering tot een inhoudelijk interessante en uitnodigende post.

Planning

Podfade, het langzaam uitdoven van een podcast na een aflevering of 7, is een veelvoorkomend probleem onder podcasters. Het uitbesteden van podcastmanagement helpt podcasters continuïteit in het publiceren van hun podcast brengen omdat een podcastmanager helpt met planning en daarover afspraken maakt met de podcaster.

Omzetten naar video

Podcasts geschikt maken voor YouTube of er een videoserie van maken, is een wat specialistischer onderdeel van podcastmanagement. Voor de podcaster kan het ontzettend waardevol zijn, en een taak die perfect past bij het aanbod van een podcastmanager.

Podcastmanager worden

Een kleurrijk geheel van taken waarmee je een podcaster ondersteunt in diens groei. Binnen podcastmanagement zijn er veel mogelijkheden om je te specialiseren.

Vind je podcastmanagement razend interessant en wil je dit als VA toevoegen aan je aanbod, of volledig als podcastmanager aan de slag? Dat kan met het volste vertrouwen, als je de opleiding Podcastmanagement volgt.

In 10 weken leid ik je op tot podcastmanager, je houdt onbeperkt toegang tot de leerstof en je krijgt toegang tot de community van podcastmanagers waarin we elkaar helpen, inspireren en aanmoedigen.