Wat kost het om als podcastmanager te werken?

Online ondernemen: het klinkt als een droom en dat is het ook… maar het is niet altijd zo eendimensionaal als het lijkt.

Met je laptopje overal waar internet is kunnen werken: ja.
Maar wat voor laptop heb je nodig? Welke programma’s moet je aanschaffen? Oftewel: wat zijn de kosten voor een podcastmanager?

Kosten of investeringen

Ik begin met een tip. Je kunt bedenken hoe veel de nodige zaken kosten, of je kunt praten over investeringen. Kosten zijn uitgaven. Je geeft geld uit en dat is het dan. Je koopt een broodje en je eet het op. Weg. Smakelijk weliswaar, maar het is weg.

Investeringen zijn uitgaven die jou iets brengen. Het liefst uiteindelijk (meer) omzet. Je investeert een bedrag, waardoor je (meer) omzet kan gaan draaien. Omdat je je tarieven verhoogt, meer klanten aantrekt, klanten uit een hoger prijssegment aantrekt, noem maar op. De kost gaat voor de baat uit, is een gezegde dat hier goed van toepassing is.

Hogere prijzen vragen en makkelijker klanten aantrekken doe je ook als je steviger in je schoenen staat. Met een certificaat van de Podcastmanagementacademy (of een andere relevante opleiding of cursus) op zak heb je meer vertrouwen in jezelf, waardoor klanten zich zekerder voelen bij jou en laat je zien dat je bereid bent tijd, energie en geld te investeren in je kennis en kunde. Dat helpt klanten erop vertrouwen dat je weet wat je aan het doen bent.

Voor een online onderneming hoeven de investeringen gelukkig lang niet zo hoog te zijn als voor een ondernemer die een brick and mortar winkel start, maar om het jezelf makkelijker te maken en sneller succesvol te zijn, zijn bepaalde investeringen vaak wel slim om te doen.

En, als je naar een uitgave kijkt als investering, ben je eerder in de modus om die kosten terug te verdienen.

Kosten die je moet maken als podcastmanager

In principe: niets. Weet je wel, het hele verhaal dat je met niets dan je laptopje onder je arm lekker aan de slag kan.

Maar als je wat dichterbij komt, dan zie je dat toch wel wat nodig hebt. Die laptop bijvoorbeeld. Waar komt die vandaan? Wat heeft die gekost? En als het de gezinslaptop of computer is: hoe blij zijn dan je huisgenoten dat jij die bezet houdt voor je werk?

Dat gezegd hebbende, nog twee opmerkingen.

Ik heb mijn bedrijf gebouwd met een MacBook Air uit 2012. Een flink gebruikte laptop die 10 jaar oud was. Inmiddels is-ie 11 en ligt-ie van zijn pensioen te genieten in de kast. Maar hij werkt nog en ik heb er met veel plezier op gewerkt.

Voor podcastmanagement, inclusief editen, hoef je niet de beste grootste nieuwste computer te hebben.

Werk je al als online ondernemer, bijvoorbeeld als virtual assistant (VA), dan heb je de kosten (investeringen) voor bijvoorbeeld een laptop, een e-mailadres of een boekhoudsysteem al gedaan. Je werk als podcastmanager kan daar gewoon in mee.

Gratis starten als podcastmanager

Als je die laptop of computer en internetverbinding al hebt, dan kun je inderdaad gratis starten als podcastmanager. Zonder extra kosten. Een mobiele telefoon is handig, maar niet eens noodzakelijk.

Wat je nodig hebt is:

  • een e-mailadres (gratis aan te maken via bijvoorbeeld Outlook.com of Gmail.com)
  • een programma om in te editen – als dat onderdeel is van je aanbod (gratis programma is Audacity, te downloaden op audacityteam.org)
  • een manier om bestanden te delen (gratis via WeTransfer, Google Drive of Dropbox)

En dan kun je aan de slag, bijvoorbeeld door te vertellen over je diensten op netwerkgelegenheden, via e-mail afspraken te maken en met de samenwerking te starten.

Kosten als podcastmanager die slim zijn om te maken

Je kunt dus superlean aan de slag als podcastmanager. Wil je wat sneller succes hebben en wil je ook slimmer werken, zodat je minder tijd kwijt bent aan je klantwerk en bijvoorbeeld administratie, dan raad ik aan om toch wat kosten te maken, ofwel: investeringen te doen.

Ik realiseer mij zeker dat niet iedereen de financiële vrijheid voelt om van alles aan te schaffen. En als je in de probeermodus zit, zou ik het ook afraden om meteen overal een abonnement af te sluiten.

De eerste kosten die ik je aanraad te maken, zijn kosten die jou energie besparen. Dat is wat vaag misschien, maar ik zal het proberen uit te leggen. Ondernemer zijn, een bedrijf bouwen is hard, fokking hard werken. Letterlijk hard werken, maar ook mentaal vraagt het veel van je.

Dat is hoe gek het ook klinkt, echt fantastisch om mee te maken, maar het betekent dat je energie nog veel belangrijker is dan het al was.

Ik raad je aan te investeren in een fijn en handig boekhoudprogramma. Ik gebruik naar volle tevredenheid Moneybird.
Zo tevreden, dat de link naar Moneybird een affiliate link is. Jou bezorgt die link trouwens een extra 60 dagen gratis gebruik.

Een website is niet noodzakelijk, maar wel fijn voor je vindbaarheid en om mensen naartoe te verwijzen. Webhosting heb ik sinds jaar en dag (ruim 12 jaar nu) bij Transip. Waar ik ook een affiliate link van zou hebben als ze dat niet zo verrekte onhandig en ingewikkeld hadden gemaakt.

Mijn kosten op dit moment (juni 2023)

De vaste kosten die ik nu als podcastmanager maak. Dit zijn abonnementen, maandelijkse en jaarlijkse terugkomende kosten. De kosten voor cursussen, relatiegeschenken, reiskosten en dergelijke laat ik buiten beschouwing. Daarmee kan je het zo gek maken als je zelf wilt.

Sommige kosten hebben geen btw, en sommige zijn buitenlandse partijen waar het boekhoudkundig anders werkt. Dit laat ik ook even buiten beschouwing.

Kostenpostex btwincl btwopmerkingen
Webhosting (Transip)€ 18,49€ 22,37per maand – twee websites, 1 subdomein
Boekhoudprogramma (Moneybird)€ 25,00€ 30,25per maand – middelste pakket
Bankkosten (KNAB)€ 7,00€ 7,00per maand
Boekhoudkoppeling KNAB en Moneybird€ 1,50€ 1,50per maand
Podcasthosting (Springcast)€ 4,95€ 5,99per maand – kleinste pakket (kost nu € 7,95)
Podcasthosting (Buzzsprout)€ 12,00€ 12,00per maand – kleinste pakket, is in dollars maar voor t gemak even in euro’s
Zoom One Pro€ 14,99€ 14,99per maand – voor overleg met klanten en groepscalls PMA
Mobiel abonnement (T-Mobile)€ 15,00€ 18,15per maand – SIM only, ik koop mijn iPhone los
Descript, audio- en video-editprogramma€ 288€ 288per jaar – in dollars
Canva Pro, vormgeving€ 107,88€ 107,88per jaar
Domeinnamen€ 19,98€ 24,18per jaar
TOTAAL PER JAAR€ 1.482,02€ 1.767,06

Investeringen apparatuur

MacBook Pro (2020), gekocht najaar 2022: € 1.299

Heb je een vraag over deze blog? Stuur me gerust een mailtje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.